sâmbătă, 16 octombrie 2010

SITUATII SPECIFICE PENTRU FEMEI

                     SITUATII SPECIFICE
                         PENTRU FEMEI

Existå 3 situatii specifice pentru femei:
1. Menstruatia (ciclul) (Hayîz);
2. Låuzia (Nifas);
3. Sângerarea vaginalå (Istihaza).


1. Menstruatia (ciclul) (Hayîz): Inseamnå sângele care se scurge, în perioade de timp fixe, din uterul unei femei ajunse la pubertate. Începe cel mai devreme la 9 ani şi se terminå cel mai târziu la 55 de ani. Acest sânge se numeflte sânge menstrual, iar starea respectivå se numeşte
menstruatie;
2. Låuzia (Nifas): Imediat dupå ce naşte, femeia eliminå din uter sânge. Acest sânge se numeşte sânge de låuzie;
3. Sângerarea vaginalå (Istihaza): Sângerarea vaginalå înseamnå sângerarea care tine mai putin de 3 zile sau mai mult de 10 zile. Dacå la femeia låuzå se scurge sânge mai mult de 40 de zile, acest sânge este istihaza.
Pentru sângele de dupå naştere nu existå o perioadå determinatå. La unele femei dupå naştere, pot apare sângeråri ce se pot oprii de la sine sau se poate så nu sângereze deloc. Ele au obligatia imediatå de a se spåla şi de a face rugåciunea (namaz) sau alte obligatii rituale.
Perioada cea mai lungå a sângerårii de dupå naştere este de 40 de zile. La femeia care naşte gemeni, zilele de scurgere ale sângelui se socotesc de la naşterea primului copil.
Chiar dacå perioada menstruatiei este mai micå sau mai mare, perioada de curåtenie (tuhur) începe din prima zi de dupå menstruatie. Ex. În cea mai scurtå perioadå a menstruatiei, adica de 3 zile, dacå în prima zi şi a treia zi vine sânge şi în a doua zi nu vine, şi aceastå a doua
zi se socoteşte la zilele de la menstruatie. Pentru a constata sfârşitul menstratiei trebuie ca scurgerea så aibå culoarea albå.
La unele femei zilele de menstratie nu sunt fixe. De ex. O lunå poate dura 6 zile, altå lunå 5 zile. În aceastå situatie în ziua a cincea femeia se spalå, îşi face rugåciunea (namaz), dar nu poate întretine relatii sexuale.
La unele femei musulmane zilele menstruatiei pot fi determinate. De ex. În fiecare lunå poate dura 6, 7 sau 9 zile. Durata unui ciclu se poate determina dupå prima lunå. Astfel, dacå la o fatå primul ciclu a tinut 7 zile, se considerå cå are ciclu de 7 zile. In unele situatii, zilele determinate de ciclu se pot schimba. Pentru schimbarea unui ciclu se considerå opusul a douå cicluri. O femeie care în fiecare lunå are un ciclu de 6 zile, apoi doua luni consecutiv are un ciclu
de 8 zile, se considerå cå are un ciclu de 8 zile.

             LUCRURI INTERZISE IN PERIOADA DE
                 MENSTRUAtIE ŞI DE LÅUZIE


1. A face rugåciunea (namaz). Femeile care sunt în perioada de menstruatie sau de låuzie nu pot face rugåcinea. Rugåciunile neîndeplinite în asemenea situatii nici nu se recupereazå dupå aceea. Nu se pot face nici recitåri din Coran şi nici prosternåri impuse prin recitarea anumitor
versete din Coran (tilavet) Nici nu se pot face prosternåri de recunoştintäå (flukur secde). Dar, dacå doresc, atunci pot face pomeniri, spunând “Estagfirullah, Subhanallah, Elhamdulillah”.
2. A Tine post. In perioade de menstruatie şi låuzie nu se poate tine post (oruç). Dar postul Ramadanului trebuie recuperat dupå aceea.
3. Citirea din Coran. Se pot recita numai versetele care au ca scop mentiuni, elogii sau rugi. Versetele care contin porunci sau înştiintåri, chiar dacå au ca scop mentiuni, elogii sau rugi, nu pot fi citite.
4. A pune mâna pe Coran (chiar dacå este vorba de un verset.). Nu se pune mâna pe un verset chiar dacå este tipårit separat pe o foaie de hârtie, pe o bucatå de pânzå sau este atârnat pe perete. Poate atinge numai cu o învelitoare nelipitå şi fårå cusåturi. Este interziså atingerea cu mâneca îmbråcåmintii.
5. A intra în moschee (se poate intra în templu sau în medrese-şcoli).
6. A merge în pelerinaj la Mekka;
7. A întretine relatii sexuale cu sotul ei;
8. Este permis så doarmå în acelaşi pat cu sotul.
Sotul nu se poate folosi de partea dintre orificiul ombilical şi genunchi a sotiei. Nu se întâmplå nimic dacå gåteşte şi se månâncå din ceea ce gåteşte şi se bea apa care a råmas dupå ceea ce a båut ea.
Sursa: İLMİHAL


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...