sâmbătă, 16 octombrie 2010

Despre consumul şi comercializarea de bauturi alcoolice


Ceeace îmbatã când este în cantitate mare este oprit (haram) şi când este in cantıtate mica
Islamula fost încã o datã categoric atunci când a privit la cantitatea de vin (khamr)consumatã, oricât demare sau micã ar fi aceasta, arãtând cã este de ajuns ca piciorul omului sã alunece pe aceastã cale pentru ca el sã meargã mai departe şi sã se ducã în jos,fãrã sã-i mai pese de nimic.
Deaceea Trimisul lui Allah -Allah sã-l binecuvânteze şi sã-l miluiascã! a zis: "Ceea ce îmbatã când este în cantitate mare este oprit (haram) şi când este în cantitate micã" "Ceea ce îmbatã când este grãmadã ese oprit şi atunci cind este doar un cauş in palma''
Comercializarea bãuturilor
Profetul- Allah sã-lbinecuvânteze şi sã-l miluiascã! - nu s-a limitat la oprirea consumãrii bãuturilor, oricât de micã sau de mare ar fi cantitatea, ci a interzis şi negotul cu ele,chiar şi cu nemusulmanii. Musulmanului nu-i este permissã fie importator sau exportator de bãuturi alcoolice, proprietar al unui magazin în care se vând bãuturi alcoolice sau lucrãtor într-un astfel de magazin sau local.
Evitarea petrecerilor în care se consumã bãuturi
Înbaza acestei rânduieli, li s-a poruncit musulmanilor sã evite întâlnirile şi cercurile în care se consumã bãuturi şi sã evite sã stea împreunã cu cei care beau. S-a relatat cã Omar -Allah fie multumit de el! - a zis: L-amauzit pe Trimisul lui Allah - Allahsã-l binecuvânteze şi sã-l miluiascã! -zicând: "Acela care crede în Allah şi în Ziua de Apoi, sã nu stea la o masã la care se bea vin!"
Musulmanului i s-a poruncit sã schimbe lucrul oprit când îl vede, iar dacã nu poate face sã disparã, atunci sã plece şi sã stea departe de locul lui şi de cel care-l acceptã.
S-a relatat ca in vremea domniei sale, califul Omar, fiul lui Abd al-Aziz ii biciuia atât pe cei care beau vin cât şi pe cei care stãteau cu ei, chiar dacã nu beau împreunã cu ei. Odatã au fost aduşi la el câtiva oameni care fuseserã surprinşi bând vin şi aporuncit sã fie biciuiti. Dar cineva i-a zis: Printre ei se aflã şi cutare care n-a bãut. Atunci califul a poruncit: Începeti chiar cu el! Nu ati auzit vorbele lui Allah Preaînaltul?
"El doarã v-a arãtat [revelat] în Carte cã dacã veti auzi cã versetele lui Allah sunt tãgãduite sau luate în derâdere, sã nu stati împreunã cu ei decât dacã vorîncepe ei o altã discutie, cãci altcum, veti fi asemenea lor."(Al-Nisa': 140).
Deci, presupunând cã vinul sau un produs rezultat din amestecarea cu el ar fi administrat pentru o boalã care ar reprezenta o primejdie pentru viata omului, el neputând fi înlocuit de unalt medicament, - cu toate cã nu cred sã existe asemenea situatie - şi dacã acest lucru ar fi prescris de un medic musulman foarte priceput şi care respectã religia, nu trebuie sã se scape din vedere cã legile islamice sacre(şari'a) se bazeazã pe "uşurare" şi pe înlãturarea dificultãtilor şi, în consecintã, nu opresc de la aceasta, cu conditia sã fie în cadrul unor limite cât mai mici cu putintã:
"Iardacã cineva a fostconstrâns, fãrã plãcere şi fãrã poftã Domnul tãu este Iertãtor, Îndurãtor." (Al - 'An'am: 145)
YUSUFAL-QARDAWI






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...