sâmbătă, 30 aprilie 2011

CURÅTENIA LOCULUI
(NEGEÂSETTEN TAHARET)


A doua conditie a rugâciunii este curåtenia locului. Cu alte cuvinte, dacå pe locul unde se va face rugâciunea, pe corp sau pe îmbråcåminte existå murdårie care constituie o piedicå pentru ritualul rugåciunii, aceastå murdårie trebuie curåtatå.
Murdåria poate fi de doua feluri:
1. Murdårie mare (galiz): excremente umane, urina, dejectiile, saliva animalelor ale cåror carne este interziså a se consuma; dejectiile påsårilor de curte, precum gåina, gâsca, rata; sângele, puroiul, sperma, voma, vinul sau alte båuturi interzise. Mai mult de 3,2g din murdåriile solide şi cât cåuşul palmei din cele lichide pot fi piedici în calea rugåciunii;
2. Murdårie micå (hafif): urina de cal, dejectiile animalelor domestice şi sålbatice a cåror carne este permiså a se consuma. In cazul acestor murdårii, nu este permiså rugåciunea namaz-ul dacå organul atins sau îmbråcåmintea au o patå mai mare de 1/4.


Istinja, Istinka, Istibra


Istinja înseamnå curåtirea locului dupå efectuarea necesitåtilor fiziologice.
Istinka înseamnå curåtirea temeinicå a locului prin ştergerea cu ceva potrivit, spålarea cu apå, apoi uscarea.
Istibra înseamnå ca bårbatii, pentru eliminarea completå a urinei, trebuie så-şii scuture organul, så tuşeascå, så umble câtiva paşi sau så se aplece.
Sursa:İLMİHAL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...