sâmbătă, 30 aprilie 2011

İertarea pentru toate pacatele anterioare.



Atunci cand cineva se converteşte la İslam, Dumnezeu ıi iarta toate pacatele anterioare şi toate faptele rele.

Un om, pe nume Amr a venit la Profet(pacea şi binecuvantarea lui Allah fie asupra lui!) şi i-a spus: "Da-mi mana ta dreapta pentru a-ti marturisi loialitatea." Profetul (pacea şi binecuvantarea lui Allah fie asupra lui!) i-a ıntins mana sa dreapta. Atunci Amr şi-a retras mana. Profetul a spus: "Ce sa ıntamplat cu tine, o, Amr?" El a replicat: " Intetionam sa pun o conditie." Profetul l-a ıntrebat: " Şi care era conditia ta?" Amr a spus: "Ca Allah Preaınaltul sa-mi ierte toate pacatele." Atunvi Profetul (pacea şi binecuvantarea lui Allah fie asupra lui!) a spus:

"Nu ştiai ca Allah Preaanaltul iarta toate pacatele anterioare celui care se converteşte la İslam?"

Dupa ce s-a convertit la İslam, o persoana poate fi rasplatita pentru faptele sale bune sau relel, potrivit spuselor Profetului:

"Da cineva intentioneza sa faca o fapta buna dar nu o face, va fi resplatit pentru aceasta. Şi daca o va face, va fi rasplatit de la 10 la 700 de ori sau chiar mai mult. Daca cineva intentioneaza sa faca o fapta rea dar nu o face, va fi rasplatit cu o fapta buna.Şi daca o va face, va fi pedepsit pentru acea fapta, sau Allah Preaınaltul ıi va şterge pacatul."

Ce este Islamul?



Cine sunt musulmanii?

Credeţi că puteţi să recunoaşteţi un musulman după haine sau naţionalitate? Mai gândiţi-vă o dată!

Aproape un sfert din populaţia globului este musulmană. Deşi unii cred în mod greşit că toţi musulmanii sunt arabi (şi vice-versa), arabii constituie numai 18% din totalul populaţiei musulmane din lume. Musulmanii pot fi întâlniţi pretutindeni, din Africa de Vest până în Europa de Est şi din China până în Filipine, iar numărul lor este într-o continuă creştere în Occident. Sunt musulmani de toate rasele, practicând toate meseriile şi aparţinând tuturor condiţiilor sociale; ei şi-au adus o contribuţie semnificativă în toate domeniile de activitate, de la ştiinţe la matematică şi de la artă la ştiinţele umaniste, încă de la începuturile Islamului.

În zilele noastre nu există niciun loc pe pământ unde influenţa şi contribuţia benefică a acestora să nu se manifeste.

În pofida mass-mediei părtinitoare, majoritatea musulmanilor fac parte din familii iubitoare şi stabile şi nu au nicio legătură cu terorismul sau alte acte violente.

Ce este Islamul?


 Cuvântul Islam provine din limba arabă, din rădăcina aslama care înseamnă pace şi supunere; un musulman practicant se străduieşte să se supună cu întreaga sa fiinţă lui Dumnezeu, prin aceasta obţinând pace atât în această viaţă, cât şi în Viaţa de Apoi. Supunerea în faţa voinţei lui Allah nu înseamnă că o persoană nu mai trebuie să gândească sau că trebuie să renunţe la liberul său arbitru; precum un cetăţean care respectă legea, o persoană care respectă poruncile lui Dumnezeu beneficiază, alături de ceilalţi, de respectarea poruncilor divine, continuând să-şi folosească liberul arbitru cu înţelepciune.

Aşadar conceptul islamic de supunere este unul activ; un musulman se străduieşte să îşi sporească cunoştinţele, să-şi dezvolte caracterul şi face tot ceea ce trebuie cum poate mai bine, după care acceptă că rezultatul eforturilor sale este în cele din urmă în mâinile lui Allah.

În ce cred musulmanii?



Un singur Dumnezeu

Islamul se bazează pe credinţa într-o Putere Supremă, Dumnezeu Milostivul şi Creatorul Universului, o divinitate care nu are familie sau asociaţi, numită Allah. Musulmanii preferă să folosească cuvântul arab Allah pentru a-L numi pe Dumnezeu, pentru că acest cuvânt nu are forme de plural, de feminin şi nici nu permite forma de diminutiv, forme care altfel ar putea să fie asociate cu concepţiile politeiste (de exemplu: dumnezei, zeiţe, semi-zei). Deşi ne referim la Dumnezeu utilizând pronumele „El”, se înţelege că Dumnezeu nu are nevoie de nimeni ca să existe şi este dincolo de aceste noţiuni de dualitate şi gen; cele 99 de nume ale lui Allah menţionate în Coran conţin mai multe atribute ale Sale; de exemplu: Allah este Milostiv, Iertător, Protector, Allah este Milos şi Drept, Atoateştiutorul şi Atoatevăzătorul, Prieten şi Îndrumător, Unicul demn de adorare şi devoţiune.
sursa: islamulazi.ro
CURÅTENIA LOCULUI
(NEGEÂSETTEN TAHARET)


A doua conditie a rugâciunii este curåtenia locului. Cu alte cuvinte, dacå pe locul unde se va face rugâciunea, pe corp sau pe îmbråcåminte existå murdårie care constituie o piedicå pentru ritualul rugåciunii, aceastå murdårie trebuie curåtatå.
Murdåria poate fi de doua feluri:
1. Murdårie mare (galiz): excremente umane, urina, dejectiile, saliva animalelor ale cåror carne este interziså a se consuma; dejectiile påsårilor de curte, precum gåina, gâsca, rata; sângele, puroiul, sperma, voma, vinul sau alte båuturi interzise. Mai mult de 3,2g din murdåriile solide şi cât cåuşul palmei din cele lichide pot fi piedici în calea rugåciunii;
2. Murdårie micå (hafif): urina de cal, dejectiile animalelor domestice şi sålbatice a cåror carne este permiså a se consuma. In cazul acestor murdårii, nu este permiså rugåciunea namaz-ul dacå organul atins sau îmbråcåmintea au o patå mai mare de 1/4.


Istinja, Istinka, Istibra


Istinja înseamnå curåtirea locului dupå efectuarea necesitåtilor fiziologice.
Istinka înseamnå curåtirea temeinicå a locului prin ştergerea cu ceva potrivit, spålarea cu apå, apoi uscarea.
Istibra înseamnå ca bårbatii, pentru eliminarea completå a urinei, trebuie så-şii scuture organul, så tuşeascå, så umble câtiva paşi sau så se aplece.
Sursa:İLMİHAL
CHEMAREA LA RUGÂCIUNE
(EZAN VE KAAMET)




Ezan-chemarea la rugåciune este o poruncå repetatå. Sosirea momentului pentru rugåciune este anuntat prin ezan. O zi are cinci momente pentru rugåciune şi tot de cinci ori se
face chemarea. Ezan este:

Allâhu Ekber Allâhu Ekber. اللّهُ اَكْبَرُ اللّهُ اَكْبَرُ Allah este Måret

Allâhu Ekber Allâhu Ekber. اللّهُ اَكْبَرُ اللّهُ اَكْبَرُ Allah este Måret

Eşhedü en lâ ilâhe illâllah اَشْهَدُ اَنْ لا اِلَهَ اِلاَّ اللّهُ Recunosc cå Allah este Unic

Eşhedü en lâ ilâhe illâllah اَشْهَدُ اَنْ لا اِلَهَ اِلاَّ اللّهُ Recunosc cå Allah este Unic

Eşhedü enne Muhammeder-Resûlüllah اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّدَاً رَسُولُ اللّه De asemeni recunosc cå Muhammed este Trimisul Lui

Eşhedü enne Muhammeder-Resûlüllah اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّدَاً رَسُولُ اللّه De asemeni recunosc cå Muhammed este Trimisul Lui

Hayye ale's-Salâh حَىَّ عَلَى الصَّلاةِ Hai la namaz

Hayye ale's-Salâh حَىَّ عَلَى الصَّلاةِ Hai la namaz

Hayye ale'l-Felâh حَىَّ عَلَى الْفَلاحِ Hai så fim salvati

Hayye ale'l-Felâh حَىَّ عَلَى الْفَلاحِ Hai så fim salvati

Allâhu Ekber Allâhu Ekber اَللّهُ اَكْبَرُ اللّهُ اَكْبَرُ Allah este Måret, Allah este Måret

Lâ ilâhe illâllah لا اِلَهَ اِلاَّ اللّهُ Allah este Unic

Acesta este textul ezanului. Numai la ezanul de zori se rosteşte de 2 ori: “Essalatu hayrun minen neum” dupå “Hayye ale’l-felah”. (care are aproximativ textul: e mai bine sa te rogi decit sa dormi).


Kaamet este asemånåtor cu ezan, numai cå în timpul acesta se rosteflşte de 2 ori: “Kad kaameti’s-salah” dupå “Hayye ale’l-felah”. Pentru rugåciunea fåcutå acaså sau pe câmp este mai
bine så se citeascå şi ezan şi kaamet. Pânå la sosirea momentului nu se face chemare. Chemare nu este porunca pentru timp, ci este porunca pentru rugåciune. De aceea, şi pentru rugåciunile obligatorii restante este nevoie de chemarea la rugåciune. Este interzis ca ignorantii şi neinitiatii sa faca chemarea la rugåciune. Acest lucru este permis celor care ştiu så facå diferenta între bine şi råu, între dreptate şi nedreptate. Femeile nu pot så facå chemarea la rugåciune.
Ultimele cuvinte ale propozitiilor din chemarea la rugåciune se citesc cu gezm (fårå vocalå).
În timpul ezanului se repetå formulele şi mårturiile de credintå şi se ascultå cu respect, apoi se rosteşte urmåtoarea ruga:


Allahume Rabbe hazihi’d-da’veti’t tammeti vessalati’lkaaimeti
ati Muhammedeni’l-vesilete vel-fazilete veb’ashu
mekaamen mahmudenillezi veadtehu, inneke la tuhlifu’l-miad.

Sensul este:
O, Allah! Tu eflti Ståpânul atât lumii la rugåciune, cât şi a rugåciunii în sine. Preamåreşte-l pe Profetul Muhammed (s.a.v.) şi då-i puterea de a mijloci. Slåveşte-l prin a-i trimite în locul promis “Makam-› Mahmud”. Nu existå nici o îndoialå cå Tu te vei tine de promisiune.




Sursa: İLMİHAL

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...